Matkailijakeskittymässä Stockmannin lähellä Mannerheimintiellä on paljon persoonattomia baareja, joista Iguana on yksi. Sen ruokapuoli on hyvä, jopa erinomainen. Ei mitään pahaa sanottavaa. Juomasortimenttia riittää, sitäkin. Hartwallia hanassa ja hinta keskiverto. Miksi sitten tuntuu niin kuin olisi jossain turistikohteessa? Mikä on tämä pohjattoman keinotekoisuuden tunne, jota ei mikään määrä UpCideria poista? Samaa kamaa myydään Sirdiessä ja siellä se maistuu paljon paremmalta.

Iguana on liian keskellä. Siihen ei voi ikinä sitoutua. Se sijaitsee työpaikka- vaan ei asuinalueella. Kuka tänne poikkeaisi kotimatkallaan? Ei kukaan. Puhumattakaan siitä, että päättäisi piipahtaa tutussa korttelikapakassa ja pöllähtäisi sen seurauksena Iguanaan. Pelkkä ajatus on tyystin absurdi.

Kellaripuoli on ahdas. Lattia vaihtaa korkeuttaan. Holvikaari huoneiden välissä tulee joka tuopin jälkeen lähemmäksi otsaa. Sibelius-lukioon liikaa leimautuneiden ikinuorten Grex Musicus -niminen masturbaatiorinki on tullut käymään. Varmaan ollut rankat treenit takana. Kaikki täällä juovat samalla tavalla. Kaksi tuoppia ja sitten kotiin, ettei vain tule vahingossa hiprakkaan. Miksi opiskelijat eivät enää ota viinaa? Osasyy voi tietysti olla alkoholin heikossa anniskelussa. Arkiviikolla Iguanan alakerran pilkku on jo 23.30. Eikä kukaan halua jäädä yläkertaankaan pidemmäksi aikaa. Paikka on jäänne juppien 80-luvulta eikä se ole koskaan muuttunut aidoksi, omalla sielulla varustetuksi kantabaariksi.

Pullman Bar on Rautatieasemalla, Steissillä. Yläkerrassa. Alhaalla myydään lähinnä sataa erilaista kuukausipalkan hintaista sikaria. Kohderyhmästä ei ole epäilystä. Täällä ei ole kuin Hyvien Perheiden jäseniä. Nahkaa, tummaa puuta, totaalinen brittipubin väärennös. Niin kuin pitääkin olla. Tämä on asemaravintola ja niihin pätevät eri säännöt kuin muihin paikkoihin. Rautatieasemalla baari ei edes voisi olla originaali. Se on kauttakulkupaikka, jonka aitous (ilman ironiaa) tulee sen keinotekoisuudesta.

Näköala asemahalliin, Hartwallin perusliemien lisäksi reipas valikoima hanoja ja pulloja. Old Rosiesta Strongbowhin kaikkia yleisimpiä sirkkuja. Hinnat yläkantissa, eivät silti suinkaan pahimmasta päästä. Mukava henkilökunta haluaa palvella. Olisipa aikaa ottaa vastaan sitä. Mutta kyyti ei odota.